PRAWNIK ODPOWIADA CZ. 6

Mój mąż zmarł w pracy na zawał. W chwili śmierci miał bardzo dużo zaległego urlopu z ubiegłego roku oraz niewykorzystany ani jeden dzień z urlopu przysługującego w bieżącym roku. Czy rodzinie przysługuje ekwiwalent za niewykorzystany urlop zmarłego pracownika?

Z dniem ustania stosunku pracy strony mają obowiązek wzajemnych rozliczeń. Tak więc pracownik powinien rozliczyć się z pobranych zaliczek, powierzonego sprzętu itp. natomiast po stronie pracodawcy ciąży obowiązek wypłaty wynagrodzenia i ekwiwalentu za niewykorzystany urlop wypoczynkowy.

Kiedy stosunek pracy ustaje w związku ze śmiercią pracownika, osobami uprawnionymi do świadczeń majątkowych wynikających ze stosunku pracy zmarłego pracownika, są małżonek oraz inne osoby spełniające warunki do uzyskania renty rodzinnej, zgodnie z przepisami o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Osoby te są uprawnione w częściach równych. Gdyby takich osób nie było, wówczas prawo do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop wchodzi w skład spadku po zmarłym pracowniku. Prawo małżonka do ekwiwalentu nie wynika z faktu, ze jest on uprawniony do renty rodzinnej, ale z samego faktu pozostawania w związku małżeńskim. Tak Natomiast prawo innych członków rodziny zmarłego uzależnione jest od uprawnienia do renty rodzinnej z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Tak wiec gdyby pozostali członkowie rodziny, np. dorosłe dzieci, nie mieli prawa do renty rodzinnej po zmarłym pracowniku, wówczas nie będą również posiadać prawa do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Natomiast małżonek zmarłego pracownika posiada prawo do ekwiwalentu nawet jeżeli nie będzie otrzymywał renty rodzinnej po swoim zmarłym małżonku.

O prawie do renty rodzinnej decydują wprawdzie organy rentowe (ZUS), lecz pracodawcy nie powinni odmawiać uprawnień osobom niemającym jeszcze stosownych decyzji organów rentowych, ponieważ bez większych trudności, znając sytuację rodzinną swojego zmarłego pracownika, mogą samodzielnie ustalić, na podstawie przepisów ustawy z 17 grudnia 1998 r. o rentach i emeryturach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, komu to prawo przysługuje.

Przy ekwiwalencie należy stosować przepisy o urlopie proporcjonalnym, w myśl których pracownikowi, którego stosunek pracy ustał w ciągu roku, przysługuje u dotychczasowego pracodawcy urlop w wymiarze proporcjonalnym do okresu przepracowanego u tego pracodawcy w roku ustania stosunku pracy, chyba że przed ustaniem stosunku pracy pracownik wykorzystał już urlop w przysługującym lub wyższym wymiarze. A zatem rodzinie pracownika zmarłego w ciągu roku należy wypłacić ekwiwalent za niewykorzystane dni urlopu, których liczbę trzeba określić proporcjonalnie do daty śmierci pracownika oraz do jego stażu pracy, który ma również wpływ na wymiar urlopu.

czerwiec 2017

materiał został opracowany w ramach zadania publicznego pn. „Prowadzenie w roku 2017 na terenie powiatu bocheńskiego dwóch punktów nieodpłatnej pomocy prawnej w miejscowości Drwinia i Lipnica Murowana” realizowanego przez   Stowarzyszenie „Rodzina Kolpinga w Bochni”  na podstawie umowy nr OR. OR.273.20.2016 zawartej w dniu 27.grudnia 2016 r z Powiatem Bocheńskim

Zadanie jest finansowane ze środków budżetu państwa.