About the Mist

We like to provide great site with complete features what you want to implement in your business! Mist can become a Blog, an Agency, a Hospital, a Sports, a a Portfolio, a Spa, a Restaurant, a University, a Corporate website, an E-Store, a Construction Business, a Hosting Company, an Attorney website, a Blog, a Creative Studio and much more.

Galeria

Instagram did not return a 200.

Dodatkowe informacje

Np. Informacje o Centrum Seniora.

„MIESZANKI ZIÓŁ” – pomagają przetrwać zimę

//„MIESZANKI ZIÓŁ” – pomagają przetrwać zimę

W okresie jesieni i zimy panują ciągłe zmiany ciśnienia, temperatury oraz brak światła. Wszystkie te czynniki źle wpływają na organizm człowieka. Nasilają się bóle reumatyczne, prowadzimy siedzący tryb życia, oglądamy więcej telewizję osłabiając wzrok. Brak ruchu i światła dziennego powodują drażliwość, bezsenność, choroby przewodu pokarmowego i zmniejszenie odporności.

Naukowcy prowadzący badania ludności w różnych krajach Europy stwierdzili, że mieszkańcy Finlandii, Szwecji, Norwegii mniej chorują na serce i różne przeziębienia. Zawdzięczają ten stan diecie bogatej w ryby morskie. Doc. dr Aleksander Ożarowski, mgr farmacji Krystyna Gąsiorowska, prof. Jan Łańcucki wydali INFORAMTOR o ziołach i lekach roślinnych. Korzystając z takiego informatora można dostosować odpowiednie zioła, które powinno się używać przed zimą i w czasie zimy, by organizm uodpornić. Nawiązując do wyżej wymienionych zagrożeń dla organizmu związanych z nastaniem pory jesieni i zimy należy organizm przygotować, przyjmując jesienią porcję leków bodźcowych, stymulujących: Biostyninaamp (wyciąg z aloesu),  SuccusHyperici, tran kaps. Vitamine A+E, Aspargin (potas+magnez), Verdin (wyciąg z karczocha)- zapobiegający złemu trawieniu. Komfortową sytuacją jest przechodzenie zimą na zdrowe odżywianie.

Po pierwsze należy unikać w naszej diecie olejów roślinnych utwardzonych. Utwardzony olej roślinny czyli margaryna – nie występuje w naturze. Nasz organizm nie jest przystosowany do spożywania takich olejów roślinnych przetworzonych przemysłowo. Niektóre margaryny mają40 % nieprawidłowych kwasów tłuszczowych o strukturze przestrzennej zwanej – „trans”. Tylko struktury – „cis” występują naturalnie w przyrodzie i są one najlepiej przyswajalne przez organizm człowieka. Te oleje roślinne są najzdrowsze, jeśli spożywamy je w nasionach oleistych, jak soja, pestki słonecznika, dyni lub w olejach tłoczonych na zimno, ale nie rafinowanych. W tych olejach zawarte są kwasy tłuszczowe, które budują nasze błony komórkowe. Z nich organizm syntetyzuje niezwykle cenne prostoglandyny między innymi chroniące przed miażdżycą i przed zapaleniem. Niedobór  prostoglandyn sprzyja rozwojowi chorób takich jak: miażdżyca, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, alergiczne zapalenie skóry, obrzęk piersi, przerost prostaty, stwardnienie rozsiane, zespół zmęczenia powirusowego, a nawet zaburzenia zachowania u dzieci i wiele innych chorób, aby uniknąć tak wielu chorób, których powodem są zaburzenia syntezy prostoglandyny, trzeba uzupełnić naszą dietę.

Dr Ewa Dąbrowska zajmująca się badaniem nad przyczynami chorób XXI wieku, twierdzi że trzeba chorym  podać  olej z wiesiołka (Oeparol), który zawiera kwas gamma linolenowy odpowiedzialny  za powstanie prostogladyn. Olej wiesiołkowy koryguje szkody wywołane nieprawidłowym żywieniem. Należy pamiętać, że mleko matki jest najlepszym pokarmem dla dziecka m. in. dlatego, że zawiera kwas gamma linolenowy. Do diety przed okresem zimowym należy włączyć pieczywo wieloziarniste, więcej ryb, warzywa i owoce. Nie bójmy się spożywać kapustnych: może to być surowa kapusta lub brokuł, zawierające Wit C, makro i mikroelementy, antyoksydanty. Kapustę może być trudno strawna wtedy gdy dodamy do niej tłuste mięso. Podam ciekawy przepis na brokuł w ziołach: Gotować brokuł 5 minut na parze. Ugotować jajko na twardo w naczyniu rozgnieść żółtko widelcem. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, bazylię, pietruszkę, estragon, sól i pieprz. Zmiksować i polać  odcedzonybrokuł i spożywać. Następnym produktem, który powinien się znaleźć w naszej diecie przed zimą jest czosnek i cebula.

Czosnek to pradawny środek leczniczy. Pochodzi z rozległych stepów Azji Środkowej od niepamiętnych czasów uprawiany jest także na Bliskim Wschodzie. Roślina którą Grecy nazywali „Śmierdzącą różą’’ przywędrowała do Europy wraz z hordami Mongołów. Rzymianie rozdawali czosnek swoim legionistom przed bitwą. Egipcjanie z kolei wynieśli go na piedestał. Faraon Cheops wydawał dzienne  porcje robotnikom budującym wielką piramidę, by dodać im sił i chronić ich przed epidemiami. Prastare pisma dowodzą, że czosnek używany był już 3000 lat p.n.e. przez Babilończyków, Chińczyków, Greków, Rzymian, Egipcjan. Dzisiaj liczne badania prowadzone na całym świecie mają na celu określenie znaczenia czosnku w zapobieganiu nowotworom. Dowiedziono, iż składniki tej rośliny potrafią skutecznie chronić przed rakiem żołądka, okrężnicy i prostaty, także działać regenerująco na nerwy i skórę. Ten wyjątkowy produkt posiada również zdolność obniżenia cholesterolu i kontrolowanie ciśnienia krwi.

Dziś naukowcy potrafią wymienić wszystkie jego dobroczynne składniki. Jest to przede wszystkim allicyną, związek siarki hamujący rozmnażanie bakterii chorobowych. Ponadto zawartość minerałów w czosnku jest bardzo duża, znajdziemy w nim mangan, miedź, żelazo, cynk, siarkę, wapno i selen. Selenu jest bardzo dużo tzn. (9,3 mg -100,0) czosnku. Swoje działanie antyoksydacyjne, czosnek zawdzięcza zawartości selenu (przeciwutleniacz). Czosnek chroni przed skutkami zatrucia rtęcią. Roślina ta zawiera również witaminę C. Zimą zdarzają się różne przeziębienia. Można wielu zaradzić pijąc napary z tymianku. Tymianek ma działanie odkażające drogi oddechowe. Roślina znana od starożytności. Służyła do zwalczania pasożytów, robaków. Aktywne  składniki tymianku należą do rodziny fenoli. Pierwszy z nich fenol ma właściwości antyseptyczne, posiada również działanie rozkurczające, drugi składnik to karwakrol jest antyseptykiem. Napar z tymianku jest dziś szeroko stosowany przez mieszkańców południa Francji w przypadku wychłodzenia organizmu. Jeżeli będziemy stosować tymianek pod możliwie wszystkimi postaciami, unikniemy grypy.

Uniknąć grypy możemy przyjmując Wit. C,E i D, (najlepiej w naturalnej postaci ). Dużą ilość witamin C ma czarna porzeczka, cytryna, grejpfrut, brokuły, pietruszka zielona (może być mrożona), karczoch, kiwi, marchew, mięta, pomarańcza. Witamina E to jeden ważniejszych przeciwutleniaczy, chroni przed przedwczesnym starzeniem (zwalczanie wolnych rodników), uczestniczy w procesach enzymatycznych zapobiega zmęczeniu, zapobiega tężeniu krwi, działa antynowotworowo. Natomiast Wit. D to bardzo ważna witamina. Poprawia odporność na infekcje. Trzeba ją przyjmować wcześniej przed okresem grypowym. Brak Wit. D może prowadzić do depresji, zwiększa zachorowanie na nowotwory (jelita grubego, trzustki i prostaty). Może także prowadzić do osteoporozy próchnicy zębów, krzywicy i kłopotów ze snem.

Janina Szydłowska

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.