Święto Bocheńskich Organizacji Pozarządowych „Rodzinna Niedziela z NGO 2018”

/, Świeto Bocheńskich Organizacji Pozarządowych/Święto Bocheńskich Organizacji Pozarządowych „Rodzinna Niedziela z NGO 2018”

Święto Bocheńskich Organizacji Pozarządowych pod hasłem „Rodzinna Niedziela z NGO 2018” wpisało się już jako impreza cykliczna w kalendarz wydarzeń organizowanych w naszym mieście. Realizatorem tego przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie „Rodzina Kolpinga w Bochni” przy wsparciu Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich Oddział w (nieformalne partnerstwo). Wspólne przedsiewziecie będzie miało, podobnie jak w poprzednich latach, charakter pikniku rodzinnego w organizację którego oprócz „partnerów –organizatorów” włączy się kilka innych organizacji pozarządowych z ternu miasta Bochnia. Organizację przedsięwzięcia (pikniku) wspiera Miejski Dom Kultury udostępniając miejsce na organizacje pikniku jakim będzie teren Rodzinnego Parku Uzbornia – miejsce dobrze znane mieszkańcom Bochni, które przyciąga wiele osób zarówno rodziców z dziećmi jak i osoby starsze.   Łatwo dostępne również dla osób niepełnosprawnych,  można dojechać samochodem W Parku znajduje się  przestrzenny amfiteatr, wieża widokowa, plac zabaw dla dzieci,  boiska,  urządzenia do ćwiczeń tzw. „zielona siłownia”, drewniane wiaty, pod którymi można się schować w przypadku deszczu. Miejsce to jest bardzo przestrzenne mogą odbywać się równolegle różne wydarzenia nie przeszkadzając organizator  i uczestnikom. Zakładamy iż piknik zostanie zorganizowany 8 lipca 2018 r. (niedziela).  Będzie to impreza otwarta dla wszystkich mieszkańców Bochni, mająca na celu integrację mieszkańców miasta, zapoznanie ich z organizacjami i instytucjami działającymi na terenie miasta, oraz zwyczajnie dobra zabawa dla całych rodzin. Jest to przedsięwzięcie integrujące organizacje pozarządowe we wspólnych działaniach, stwarzające możliwość prezentacji działalności poszczególnych  organizacji pozarządowych oraz oferujące mieszkańcom naszego miasta ciekawe i aktywne formy spędzanie czasu wolnego. W ramach pikniku powstanie „Miasteczko Organizacji Pozarządowych” a w nim stoiska przy których mieszkańcy będą mogli zapoznać się z działalnością stowarzyszeń oraz otrzymać materiały informacyjno-promocyjne jak również uczestniczyć w różnych formach aktywności przygotowanych przez poszczególne NGOsy (warsztaty, konkursy itp.) oraz „Miasteczko Animacji” gdzie odbędą się m.in. zabawy, konkursy, warsztaty, występy artystyczne a dla wszystkich tych którzy lubią aktywnie spędzać czas zawody sportowe. Szczegółowy program Święta Bocheńskich Organizacji Pozarządowych – pikniku pod hasłem „Rodzinna Niedziela z NGO 2018” zostanie ustalony podczas spotkań „partnerów-organizatorów” oraz przedstawicieli organizacji pozarządowych, które przystąpią do współorganizacji tego przedsięwzięcia. Podczas pikniku organizowane będą różne konkursy, występy artystyczne, zabawy, quizy, zawody sportowe, warsztaty plastyczne dla całych rodzin. Dla uczestników konkursów, quizów, zawodów przewidujemy nagrody i upominki.

Zadanie publiczne pn.  Święto Bocheńskich Organizacji Pozarządowych jest współfinansowane ze środków Gminy Miasta Bochnia w ramach otwartego konkursu ofert w dziedzinie kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego