PRAWNIK ODPOWIADA CZ. 3

Kupiliśmy z mężem działkę, na której rozpoczęto budowę domu. Poprzedni właściciel wydał nam wszystkie dokumenty związane z nieruchomością, w tym projekt budynku wraz z decyzją o pozwoleniu na budowę. Czy możemy kontynuować budowę domu?

Niestety jeszcze nie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami sam fakt zakupu nieruchomości nie powoduje automatycznego przeniesienia praw i obowiązków wynikających z decyzji o pozwoleniu na budowę. W opisanej sytuacji należy wystąpić do właściwego organu o przeniesienie decyzji o pozwoleniu na budowę. W przeciwnym razie wszelkie prowadzone przez Państwa prace będą stanowiły samowolę budowlaną. Warunkiem bowiem zgodnego z prawem prowadzenia robót budowlanych jest posiadanie pozwolenia na budowę przez właściciela lub inwestora. W przypadku nabycia nieruchomości z rozpoczętą inwestycją dla celów kontynuowania tej inwestycji koniecznym staje się zatem przeniesienie pozwolenia na rzecz nabywcy nieruchomości.

Zgodnie z art. 40 ust. 1 ustawy prawo budowlane organ, który wydał decyzję o pozwoleniu na budowę, jest obowiązany, za zgodą strony, na rzecz której decyzja została wydana, do przeniesienia tej decyzji na rzecz innego podmiotu, jeżeli przyjmuje on wszystkie warunki zawarte w tej decyzji oraz złoży oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.

Powyższy przepis odnosi się jedynie do decyzji ostatecznych (gdyż tylko takie decyzje tworzą prawa nabyte dla strony postępowania) i może mieć zastosowanie w okresie od uzyskania ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę do zakończenia prac budowlanych. Zatem prawne znaczenie ma już sam fakt uzyskania pozwolenia na budowę, nie jest bowiem prawnie istotne czy strona faktycznie przystąpiła już do prac budowlanych czy też nie.

Należy zwrócić uwagę, iż postępowanie dotyczące przeniesienia decyzji o pozwoleniu na budowę nie może służyć do ponownej oceny projektu budowlanego czy wzruszenia pozwolenia. Z racji swego celu, a więc jedynie zmiany podmiotowej decyzji, postępowanie to charakteryzuje się ograniczonym kręgiem uczestniczących w nim podmiotów – stronami są jedynie dotychczasowy adresat decyzji oraz podmiot ubiegający się o jej przeniesienie.

Charakterystyczną cechą opisywanego postępowania jest także to, iż organ jest związany wnioskiem – przeniesienie decyzji o pozwoleniu na budowę nie zależy od uznania organu. Jest on w tym przypadku zobligowany przenieść przedmiotową decyzję zawsze gdy osoba uprawniona z decyzji będącej przedmiotem przeniesienia wyrazi wolę przeniesienia uprawnień wynikających z tej decyzji na inny podmiot, a ten przyjmuje wszystkie warunki zawarte w tej decyzji i złoży oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.

Co bardzo istotne, przy przenoszeniu decyzji o pozwoleniu na budowę nie jest wymagane, aby podmiot, na którego rzecz następuje przeniesienie był adresatem decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, nawet wówczas, gdyby taka była wymagana na podstawie przepisów o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. W orzecznictwie przyjmuje się bowiem, iż obowiązek ten został spełniony przy wydawaniu decyzji o pozwoleniu na budowę (wyr. NSA z 02.02.2007 r., II OSK 281/06, Legalis).

Analogiczne rozwiązanie prawne ustawodawca przewidział dla decyzji o pozwoleniu na wznowienie robót budowlanych oraz dla praw i obowiązków wynikających ze zgłoszenia, wobec którego organ administracji architektoniczno – budowlanej nie wniósł sprzeciwu. Jest to zrozumiałe z uwagi na fakt, iż w świetle obowiązujących przepisów, zaakceptowane przez organ zgłoszenie jest zrównane co do skutków prawnych z ostateczną decyzją o pozwoleniu na budowę.

Stan prawny: 2003.2017 r.

Podstawa prawna: art. 40 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. prawo budowlane

marzec 2017

materiał został opracowany w ramach zadania publicznego pn. „Prowadzenie w roku 2017 na terenie powiatu bocheńskiego dwóch punktów nieodpłatnej pomocy prawnej w miejscowości Drwinia i Lipnica Murowana” realizowanego przez   Stowarzyszenie „Rodzina Kolpinga w Bochni”  na podstawie umowy nr OR. OR.273.20.2016 zawartej w dniu 27.grudnia 2016 r z Powiatem Bocheńskim

Zadanie jest finansowane ze środków budżetu państwa.